Ο Γυριστρούλης …. και οι Ό,τι Νάνοι μέσα από τις εικαστικές τέχνες

pizap.com14429480164503Ένα παραμύθι αφηγείται τις ιστορίες των ηρώων του τόσο με το λόγο όσο και με τις εικόνες. Πώς μπορούν αυτές οι εικόνες να ζωντανέψουν;

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων  «Ο Γυριστρούλης …. και οι Ό,τι Νάνοι πάνε Σχολείο» που υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά: 2014-2015, οι μαθητές του 18ου Δ.Σ. Θεσ/νίκης με την καθοδήγηση της καθηγήτριας εικαστικών κ. Τάνιας Καρακώττα ζωντάνεψαν τις εικόνες του παραμυθιού «Ο Γυριστρούλης και οι Ό,τι Νάνοι στη χώρα των Σωστοφάγων» μέσα από μια σειρά εικαστικών δράσεων.

Οι ήρωες του παραμυθιού έγιναν κούκλες: Οι μαθητές διάβασαν το παραμύθι, μίλησαν για τους χαρακτήρες και χωρίστηκαν σε ομάδες. Μέσα από το μάθημα των εικαστικών συνδύασαν τη ζωγραφική, τη γλυπτική και την κατασκευή κοστουμιών. Έπαιξαν με διαφορετικά υλικά (ξύλα, γυψόγαζες, υφάσματα, κουμπιά, κλωστές και χαρτιά) και με χρώματα και φαντασία έδωσαν ζωή στον κύριο Σαντιγούλη, στην Καραμελένια, στον Σοκολατένιο, στους Αναψικτούληδες, στον Παγωτένιο και στη Μαστιχένια.

Το ταξίδι του Γυριστρούλη έγινε παιχνίδι: Ένα μεγάλο κομμάτι ύφασμα, τετράγωνα με χρώματα και αριθμούς, δυο μεγάλοι κύβοι από φελιζόλ και πολύ μεράκι, μετέτρεψαν τη διαδρομή του Γυριστρούλη και των Ό,τι Νάνων στη χώρα των Σωστοφάγων σε ένα επιτραπέζιο-επιδαπέδιο παιχνίδι. Έτσι οι μικροί μαθητές έγιναν οι ίδιοι εξερευνητές, ακολούθησαν τους κανόνες της σωστής διατροφής, έπαιξαν και διασκέδασαν.

Τα φρούτα και τα λαχανικά απέκτησαν πινακοθήκη: Οι περιπέτειες του Γυριστρούλη έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τα φρούτα και τα λαχανικά. Μέσα από το μάθημα των εικαστικών τα χρώματα, τα σχήματα και η φαντασία έκαναν αυτή τη γνωριμία καλλιτεχνικό παιχνίδι. Οι μαθητές ζωγράφισαν τα πορτρέτα των φρούτων και των λαχανικών, τους έδωσαν χαρακτηριστικά και δημιούργησαν μια ιδιότυπη σχολική πινακοθήκη.

Η πυραμίδα της διατροφής έγινε τοιχογραφία: Οι μαθητές βγήκαν από την τάξη και μέσα από το μάθημα των εικαστικών μοιράστηκαν τις περιπέτειες του Γυριστρούλη με το υπόλοιπο σχολείο. Οι μικροί καλλιτέχνες δημιούργησαν μια τοιχογραφία εμπνευσμένη από το παραμύθι, ζωγραφίζοντας ένα ουράνιο τόξο που οδηγεί στην πυραμίδα της διατροφής. Έτσι, ένας γκρίζος τοίχος έξω από την τραπεζαρία του σχολείου γέμισε με χρώματα, ζωντάνια και γνώσεις.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s